DE GEBOORTELIJST – DEEL 1 : slapen


Een babyboom, zo kan ik het stilletjes aan gaan beschrijven. Heerlijk is het, vrienden die allemaal zwanger worden of ondertussen na mij zijn bevallen. Elke keer opnieuw kreeg ik wel dezelfde vragen: “wat hadden jullie op de babylijst staan”. (Bijna) allemaal voor het eerst moeder dus allemaal even onwetend. Ik zie me nog staan bij het leggen van de babylijst. Helemaal ondersteboven want totaal geen ervaring met al die rare objecten, wel gecharmeerd door hun babygehalte, iets minder door alle felle kleuren (ik was die moeder die dacht dat haar kind zou spelen met de totaal niet opvallende houten blokken zonder kleur, boy WAS I WRONG!) Voor al die moeders hier die hun huis niet willen zien veranderen in een kleuterspeeltuin met plastic en veel kleur, voor alle moeders die geen clue hebben (zoals ik) of voor alle moeders die gewoon nog is zin hebben om hun lijst up te daten, voor wie weet… nog zo een kleine etter 😉 met het excuus: “maar ze zijn wel schoon als ze (eindelijk, ooit is) slapen?”

Gezien een lijst lang is (sorry!) doe ik hem in stukjes. Wel zo handig en overzichtelijk, toch?

Gezien een lijst persoonlijk is en zowel lang/kort kan zijn naar eigen noden en comfort, heb ik bij de optionele items * gezet.
Alle items die we al gekocht hadden voor de geboorte van Sem kregen een +

Ok, hier komt ie. DE lijst. En ook wat foto’s uit een zomer’s verleden. Ik zou er bijna zelf terug een nieuwe etter bij willen 😉

DE “TO HAVE” SLAAP GEBOORTELIJST VOOR JE BABY!

bedje +

Wij kozen voor een co-sleeper*. Na 4 maanden lag ik enkel nog te luisteren naar Sem zijn adem en bewegingen en besloten we hem op zijn eigen kamer te leggen in een ledikant. Je kan ervoor kiezen om een baby langer/korter in je eigen kamer te houden maar als je borstvoeding wil geven, is een co-sleeper in elk geval héél handig voor de eerste maanden. Wij hadden voor de eerste weken ook een mozesmandje* maar gezien Sem zware reflux had, hebben we die mozesmand eigenlijk bijna nooit kunnen gebruiken. Sommige mensen leggen hun baby’tje zelfs in de draagmand van de buggy heb ik vernomen maar dat hebben wij dus nooit gedaan. We hebben altijd de co-sleeper gebruikt. Overdag sliep Sem in een park dat in de living stond (je kan ook nog een extra wieg zetten maar dat vond ik verloren geld), in de draagzak of de eerste dagen nog in het mozesmandje (enkel als baby geen zware reflux heeft)

tip: hoor is rond bij mama’s die al uit de baby-fase zijn. Onze co-sleeper doet nu ook dienst voor een ander gezin. Zo spaar je een heleboel kosten uit!

matras en toebehoren +

wij kozen voor een aerosleep matras met bijpassende hoes. Puur omdat we zo ‘geruster’ waren als hij op zijn buikje moest rollen en ademen in de matras. Koop een stuk of 3 hoezen, als de baby dan ziek is en het bed vuil maakt, moet je niet stressen over de was.

deken(s) +

Je kan ervoor kiezen om je baby’tje de eerste twee jaar in een slaapzak te laten slapen. Wij doen dit (was niet het plan) omdat het toch héél makkelijk is met een baby die héél actief is ’s nachts en continu rolt en draait. Een deken blijft simpelweg niet liggen. We hebben wel een ademend dekentje gekocht. Dit leggen we – nu Sem oud genoeg is – nog regelmatig bij over de slaapzak. De eerste maanden moet je zorgen dat de baby goed vastligt en niet onder het deken kan zakken.

stuk of 4 slaapzakken +

Kijk goed na welke dikte je slaapzak nodig heeft en koop er minimaal 2 voor de winter en 2 voor de zomer. De eerste weken deden wij Sem ingebakerd in een slaapzak maar naarmate hij ouder is heb je ook gewone slaapzakken nodig. Wij gebruiken bijna altijd de slaapzakken van ErgoPouch. Ze zijn superhandig (mouwen kunnen er af/aan, voeten kunnen samen of apart) maar niet goedkoop dus we hebben ook nog deze iets goedkopere varianten zodat we kunnen afwisselen als ze weer in de was moeten wegens vuil (ik geef u hints, pipi, snot, overgeef en meer van dat lichaamssap). 

bedomranding/bedbeschermer *

Wij hadden dit niet op de babylijst gezet (gevaarlijk als baby tegen de zijkant ligt en weinig lucht krijgt) maar hebben het na een jaar toch gekocht omdat Sem telkens opnieuw zijn tutjes verloor ’s nachts en met de bedomranding is dit veel minder het geval).

babyfoon +

Je hebt er met zoveel opties en extra’s. Wij kozen deze vrij simpele (al duur genoeg!) en hij werkt echt prima.

reisbedje *

Gezien Jan en ik vrij veel reizen voor onze job, was een reisbedje noodzakelijk. Toen Sem enkele maanden oud was, gingen we reeds naar Frankrijk met de auto en dit reisbedje is voor mij DE uitvinding van de eeuw. Ik wil geen ander meer! We gebruiken het op reis maar ook veel op verplaatsing. Het staat op 5 sec op en is op 5 sec weer ingepakt en is niet zwaar, neemt geen ruimte in de auto in etc. Dit vinden we zelf één van onze beste aankopen die we gedaan hebben. Uiteraard niet noodzakelijk als je niet op reis gaat of altijd bij vrienden en familie langs gaat waar bedjes aanwezig zijn.

Knuffeltje/Knuffeldoekje *

Heel veel kindjes hebben een knuffeldoekje voor hun bedje. Dit hebben wij van in begin ook gedaan (wij hadden deze schattige knuffel) maar Sem geeft er geen moer om. Als je een knuffeltje koopt, koop er dan meteen een stuk of 3 want vaak hoor je van die horrorverhalen waar de knuffel kwijt gaat en de baby’s niet meer slapen 😉 Wij hebben geen verloren knuffels nodig voor dat laatste *insert sleepy face*

Tutjes *

Je zal zien, heel veel zwart-wit denkers als je gaat google’n over tutjes. Lang verhaal kort: ik ging geen tut geven maar gaf na enkele weken toch eentje. Sem had zware reflux die niet snel onder controle was en wou continu drinken of zuigen en ik werd er gek van. Ik wou mijn borsten echt terug 😉 dus we zijn een tutje beginnen geven en dat was voor ons (en hem) een rustpunt en noodzakelijk. Ik kende toen zijn ritme ook al goed en was dus niet ongerust dat Sem honger zou hebben. Ik heb wel bewust gekozen voor een ‘gezonde’ tut. Sem slaapt ondertussen met een stuk of 10 tutjes in bed 😉 want hij kan niet meer zonder. Dat is dan weer het nadeel. Je moet het weer gaan afbouwen later (toch totaal geen spijt dat we het toen gegeven hebben).

Nog een heel goeie tip: koop geen 20 tutjes voor de geboorte. Kans is groot dat je baby een bepaalde soort tut verkiest qua vorm/materiaal en het kan soms even zoeken zijn. Koop er dus eentje als het nodig is, probeer die uit en als die goed gaat kan je er wat extra kopen. 

Hebben jullie nog tips?
Ben ik iets vergeten of vinden jullie bepaalde dingen overbodig?
Héél benieuwd dus deel gerust!

Liefs,
Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *