Ik ga op (vlieg)reis en neem mee? Een peuter!


“boek je een stoel voor Sem of gaat hij op schoot?”

“hoe krijg je al die bagage mee?”

“welke buggy hebben jullie meegenomen?”

“viel dat wat mee die jetlag?”

Veel vragen kreeg ik toen we voor 3 weken op vakantie vertrokken naar Californië. Ik beweerde dat ik er een blog over zou schrijven, dat was niet gelogen, alleen liet hij wat op zich wachten. Nu de zomervakantie in zicht komt, is het misschien wel handig om deze blog eindelijk te publiceren. Alles wat je wou weten over reizen met een peuter, en dan in het bijzonder, naar verre locaties.

VAKANTIE BOEKEN & VOORBEREIDEN

De meningen verschillen over welke vluchten ideaal zijn met kids. De ene is fan van red-eye vluchten, de andere van een vlucht overdag. Wij hebben beide gedaan dus ik kan over beide wel wat advies geven. Het voordeel van de nachtvlucht was dat Sem bijna de gehele vlucht geslapen heeft maar het absolute grote nadeel was dat hij als een stuiter bal en klaarwakker aankwam op bestemming. Wij waren al bijna 2 dagen wakker en dus doodmoe. Geen ideale combi. Tijdens de dagvlucht moesten we Sem best wel wat entertainen maar dat had wel als gevolg dat hij moe was bij de aankomst in Californië. De jetlag verwerken ging daar traag MAAR wij waren toen wel beter uitgerust. Dus een echte voorkeur hebben we niet, al denk ik dat een dagvlucht op zich toch meer mijn voorkeur heeft bij echt héél jonge kinderen (die wel al een ritme hebben). Als je baby/peuter dan de hele vlucht huilt is dat toch minder erg dan bij een nachtvlucht waar iedereen stil is en je dood bliksemt.

Een stoel op de vlucht of niet? Baby’s onder de 24 maanden mogen meestal mee op schoot. Sem was toen net geen 2 jaar maar we zagen het absoluut niet zitten om hem 12u lang op schoot te hebben dus boekten we een stoel voor hem. Best wel een financiële meerkost MAAR we zijn zo blij dat we het gedaan hebben.

Je kan hopen dat een vlucht niet volgeboekt is (en er dus een plaats vrij is) maar je hebt geen garantie. Die onzekerheid voor onze eerste reis met een peuter kon ik niet aan 😉 Er zijn ook andere mogelijkheden. Een autostoel meenemen bijvoorbeeld. Alleen vonden wij dat veel te zwaar om mee te sleuren dus wij huurden eentje (op voorhand!!) bij de automaatschappij. Een andere optie is een gratis bassinet in het vliegtuig maar dit is op basis van wat voor handen is. Als jij net pech hebt en er zijn te weinig bassinetjes in het vliegtuig en teveel kinderen, kan het alsnog zijn dat je hem/haar op schoot hebt. Met een bassinet hebben ze ook veel plaats om op de grond te spelen want je zit dan vooraan de rijen. Het grootste nadeel daaraan is dat de stoelen daar vaak geen armleuningen hebben die naar boven kunnen. Je kind kan dus ofwel in de bassinet slapen ofwel niet (want de armleuning kan niet omhoog). Bovendien zijn dit héél drukke plaatsen want iedereen staat daar altijd te wachten voor het toilet en het is ook een plaats waar bij nachtvluchten toch altijd fel licht blijft branden. Dit deed onze voorkeur naar een gewone stoel in het midden van de rij gaan, een ideale beslissing want met de armleuningen omhoog, kon Sem lekker op onze schoot slapen met zijn beentjes op zijn eigen stoel. Zo kon één van ons beide eventueel ook nog even proberen slapen. Bovendien was Sem nooit in de verleiding om op de grond te spelen (en dus weg te kruipen/lopen want die optie was er gewoonweg niet). Als ik met een baby zou vliegen, zou een bassinet absoluut mijn voorkeur hebben maar vanaf dat je baby ouder is dan 1,5jaar opteer ik absoluut voor een gewone stoel. Op voorhand je stoelen kiezen indien mogelijk is dus ook een aanrader. Wij betaalden hier een paar euro extra voor maar ik zou het zo terug doen.

BAGAGE

Neem zo weinig mogelijk bagage mee & koop zoveel mogelijk op de locatie zelf. Wij namen zelf twee grote valiezen mee & 2 handbagages. Dit was voldoende voor drie weken want wij hadden op twee momenten in onze reis een airbnb of hotel voorzien met wasgelegenheid. Let wel dat de kosten voor wassen in een hotel vaak erg hoog zijn, bij een airbnb is dat vaak niet het geval dus dat is makkelijker/goedkoper. Een rare tip misschien maar wij hadden best wel wat kleding (zoals sokken) mee die we eigenlijk al hadden willen weggooien maar die nog één keer daar hebben gedragen om ze dan voorgoed in de vuilbak te gooien. Meer plaats voor souveniers! 😉

Als je peuter al wat ouder is kan hij ook zelf een bagage meenemen (denk hierbij aan een Trunki of Bedbox). Sem was nog te klein om dit te voorzien maar het is absoluut een optie bij oudere kinderen. We hebben lang getwijfeld over de bedbox maar gezien die verboden is op héél wat vluchten, hebben we er geen gekocht. Het is ook niet noodzakelijk, weten we nu.

Wat voorzie je in zijn koffer? Extra kleding, pampers en pampermatje, slaapkleding (zodat je aangeeft dat je kindje moet slapen), eten/drinken, speelgoed, Ipad. Wij kochten voor Sem ook een Cares Harness omdat we een aparte stoel voor hem hadden geboekt.

BOARDEN

Tijdens het wachten op de vlucht, kochten wij genoeg eten en drinken voor tijdens de trip. Water en eten kan je echt niet genoeg hebben. Gezien het water op een vliegtuig vaak uit grote, vieze tanken komt, namen wij genoeg water mee om zowel zelf te drinken als om Sem zijn flesjes mee te vullen.

Grotere luchthavens hebben soms speciale KIDS PLAY areas. Bekijk het aanbod op voorhand, het kan handig zijn bij een overstap waar je lang moet wachten.

Bij lange afstanden krijg je meestal voorrang om te boarden. Erg handig vonden wij want we konden al ons materiaal rustig wegstoppen, onze reisbuggy afgeven of opbergen in het vliegtuig (wij hadden dit fantastisch kleine & luchtige model dat op de vlucht mag), Sem op zijn stoel zetten en hem al wat uitleg geven over het vliegtuig. Sommige ouders doen het net omgekeerd en wachten zo lang mogelijk zodat de kids nog zo lang mogelijk kunnen spelen en rondholen in de gate. Nog een andere optie is om je op te delen. Eén iemand gaat al on board, de andere blijft langer in de gate om rustig de buggy etc in te checken. Eénmaal on board is het eigenlijk gewoon wachten en zien hoe je peuter het stelt. Neem wel zo snel mogelijk een flesje en alle andere spullen die echt nodig zijn, uit je handbagage.

OPSTIJGEN MAAR

Wij hebben super lang gewacht met speelgoed of de ipad boven halen. Eerst was hij sowieso onder de indruk van het vliegtuig en al die mensen, knopjes, uitzicht. We gaven hem ook bij opstijgen en landen een flesje om de druk op zijn oren te verminderen. Wij kochten hiervoor speciale wegwerpflesjes. Niet bepaald ecologisch maar wel echt handig. We konden het flesje achterlaten op de vlucht en moesten zo steeds minder meesleuren. Ook voor de eerste dagen (of dagen dat we veel moesten rondreizen in Californië) had ik wegwerpflesjes voorzien. Zo moesten we niet elke dag een plaats voorzien om de flessen te steriliseren/af te koken. Tijd en plaatsbesparing!

DE VLUCHT OVERLEVEN

Eénmaal het ‘spannende’ van een vliegtuig eraf was, kregen we eten, ging hij slapen (doe slaapkledij aan en lees eventueel een boekje, hou het ritme aan van thuis zodat hij/zij weet dat het “bedtijd” is) en zo ging het eigenlijke en paar uur door. Dan hebben we de Ipad boven gehaalt en wat speeldgoed. Ik had speciaal nieuw speelgoed gekocht voor hem en hij mocht elk half uurtje wanneer hij het beu was, iets nieuw open doen. Daar was hij dus echt wel heel erg lang zoet mee. Op de gehele vlucht van 12u hebben we eigenlijk maar 1 keer met hem gaan wandelen om hem wat af te leiden. Verder heeft hij het prima gedaan.

tip: zorg dat de Ipad voldoende is opgeladen, kies eventueel een stoel in het vliegtuig waar je kan herladen (jawel, die zijn er soms! check seatguru) of nog beter, neem een extra batterij (powerbank) mee. Wij hebben dit sowieso mee voor noodgevallen om onze gsm/ipad of laptop op te laden indien nodig maar we vonden het ook handig dat Sem zo veel langer naar de Ipad kon kijken indien het nodig was.

tip 2: spoel het neusje van je kindje met fysiologisch water. Het geeft hem minder snel een verstopte neus of pijnlijke oren en helpt ook om niet ziek te worden.

SPEELGOED?

Speelgoed voor onderweg? Koop dingen die ze zowel in het vliegtuig als op de vakantie nog kunnen gebruiken. Dat is dubbel win! Hier enkele tips!

  • (herbruikbare) stickers of gekleurde plakband (laat ze aanwezige magazines of waterflesjes decoreren)snoepjes (zonder suiker liefst ;-))Aquadoodle (tekenen met water) , boekjes over reizen, kleurtjes en kleurboek (zo klein mogelijk), opblaasbaar balletje (zowel in vliegtuig als op de locatie een geweldige hit, soms wel lastig voor mede passagiers dus speel eventueel in de gang), bouwblokken, bellenblaas, Ipad (wij haalden wat kinderfilms en liedjes af en ook wat spelletjes), voorzie ook best een koptelefoon speciaal voor peuters. Anders horen ze door het geluid van het vliegtuig niets, kleine auto’s, pop/knuffel/dierenfiguurtjes

Sommige mensen voorzien “overlevingspakketjes” om de buren op je vlucht het wat aangenaam te maken. Ik vond dat eigenlijk een beetje overdreven. Mensen waren best vriendelijk. De bomma van 85 achter ons had zelfs de tijd van haar leven, zo “denk” ik toch 😉

Voila, ik hoop dat dit een beetje een beeld schept van hoe wij onze vlucht met Sem hebben overleefd 😉

Hebben jullie nog tips? Ik hoor ze graag! Op naar enkele blogposts waarin ik onze route en wat vakantiefoto’s en tips deel!

Veel liefs,

Melissa

PS. als al deze tips je nog niet voorruit helpen kan je nog altijd vertellen dat de luchthavenpolitie kindjes opsluit als ze niet braaf zijn. Als het echt moet… 😉

 

One thought on “Ik ga op (vlieg)reis en neem mee? Een peuter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *