Potjestraining…kinderspel?


“Zou dat vlot gaan zo op het potje leren plassen?”
“Of gaat het weer drama worden?”

Dit was zo een beetje de conversatie tussen mij en Jan toen we eraan begonnen maar ik kan zeggen: Sem doet dat super! We kregen hem op een dikke drie dagen droog. Jawel, drie dagen! Ik schrok ook dat het ons gelukt was 😉

Een kleine samenvatting van hoe je je peuter droog krijgt op slechts 3 dagen? Sure! Here we go!

Wanneer start je met potjestraining?

Eerst en vooral, wanneer is je kindje klaar voor het potje? Elk kind is anders maar rond de leeftijd van twee jaar is een goede leeftijd om te starten. Over het algemeen wil je natuurlijk graag dat je kindje voor de leeftijd van 2,5 tot 3 zelfstandig naar het toilet/potje kan gaan, zeker als de schooltijd eraan komt. Anderzijds zijn er ook moeders die hun kinderen nooit een pamper aandoen en al starten vanaf dat ze geboren worden. Dat is een ander verhaal (zoals je misschien nog weet, wij hadden toen duidelijk andere dingen aan ons hoofd ;-))

Sem was ongeveer 2 jaar en 4 maanden toen we gestart zijn. Jongens zijn over het algemeen later en moeilijker op het vlak van zindelijkheidstraining. Wij hadden graag gewacht tot de lente er was (gemakkelijker want je kan je peuter laten rondlopen in zijn blootje…). Echter, Sem was er echt klaar voor in februari hadden we het idee en dus wilden we niet langer uitstellen. Dit kan namelijk het omgekeerde effect geven op termijn.

Behalve leeftijd zijn er ook ‘signalen’ die erop wijzen dat je peuter klaar is voor het potje:

 • wel starten?
  – woorden die rond ‘het potje’ draaien begrijpen en kleine instructies kunnen opvolgen
  – de spieren (bewust) kunnen gebruiken
  – verbaal of non-verbaal kan aangeven dat hij/zij kaka of pipi moet doen. Dit kan dus verbaal maar ook non-verbaal door altijd in een specifieke hoek te gaan staan bij het maken van een kaka pamper (dat wil zeggen dat ze weten wanneer ze kaka doen en zich dus bewust zijn van dat proces). Sem kon bij de start zelf nog niet verbaal aangeven dat hij pipi of kaka gedaan had of moest doen. Wij zetten hem dus zelf regelmatig op het potje om te voorkomen dat hij in zijn broek doet.
  – droge luiers voor langere tijden (meer dan 2u) of een droge pamper snachts
  – op het potje zitten niet eng vinden
  – luiers die ‘vervelend’ worden (pampers uitdoen, aan trekken of niet meer willen aandoen)
 • niet starten?
  – in stresserende periodes (bv reizen, nieuwe baby in het gezin, ziekte etc)

Let’s go: Potjestraining, van A-Z

Kort samengevat hebben wij deze dingen, in deze volgorde, bewust of onbewust toegepast:

 • 1. Potjesgewenning!

Sem is sowieso geen seconde van mijn zijde weg te slaan als hij thuis is dus ook op het toilet niet. Ik heb dat nooit echt erg gevonden (er zijn blijkbaar wel mama’s die dat kunnen, alleen plassen, ik ben er geen van ;-)). Toen Sem 1,5 was besloot ik een potje op het toilet te zetten. Na een tijdje wou Sem ook altijd op het potje zitten als ik naar het toilet ging. Niet omdat hij bewust pipi of kaka wou doen maar gewoon omdat het cool is om je mama na te doen 😉

Na een tijdje wou hij niet meer op het potje maar enkel kijken wat mama deed (ja hoor!) en het toilet doortrekken werd het volgende wat hij fantastisch en fascinerend vond. We lieten hem doen, met veel enthousiasme & aanmoediging.

Na een tijdje zijn we hem af en toe gewoon op het potje beginnen zetten als we hem in bad deden, pamper gingen verschonen, etc. We vroegen hem dan te duwen en deden zelf ook mee met veel geluidjes en gekke gezichten. Op die manier vond hij het leuk en bleef hij langer dan twee seconden zitten 😉 Op deze manier deed hij ook voor het eerst een paar keer pipi in zijn potje! Jeej overwinning. Hij vond het geweldig om te zien dat wij zo enthousiast waren en wist vanaf toen ook wat er gaande was en wat hij moest doen.

Sommige mensen stoppen op dit moment ook met de luiertafel te gebruiken en zetten hun peuter altijd op het potje voor ze de pamper (rechtstaand) verversen. Op die manier heeft het kindje het gevoel dat hij/zij controle krijgt over het ritueel en kan hij/zij ook mee helpen (optrekken pamper bijvoorbeeld). Dit is een goede voorbereiding voor het potje maar iets dat wij (uit gemakzucht) niet deden in deze fase.  Nochtans denk ik dat het een aanrader is. Sem wou namelijk de laatste maanden nooit meer platliggen bij het verversen van zijn pamper en dat was soms om krankzinnig van te worden!

 • 2. Kleding & huis in orde maken!

Wel of geen speciaal (potjes training) ondergoed (je weet wel, van die sponsen broekjes!) in huis halen? Bekijk het even… Probeer allebei en kijk hoe je kind reageert. Koop gerust teveel ondergoed want in begin kan dit behoorlijk ‘messy’ worden 😉

tip!

Ga shoppen en laat je kindje zelf zijn/haar ondergoed kiezen. Ik vond dit een belachelijke tip die bevestigd werd in de winkel. Sem vond het totaal niet boeiend, maar we lieten hem kiezen (de lelijke onderbroeken met auto’s en paw patrol op uiteraard). Ik kocht zelf ook nog wat ‘mooie’ exemplaren omdat ik dacht dat het hem totaal niet zou uitmaken. Toen we echter van start gingen, kon hij ganse dagen niet meer zwijgen van zijn onderbroek met auto’s op. Van zodra hij wakker was, riep hij al ‘oto, oto’. Enthousiasme voor onderbroeken… jawel. Dat bestaat.

Laat je kindje ook héél makkelijke kleding aandoen tijdens de eerste dagen. Kleding die snel aan/uit is. Zet een speciale wasmand in je badkamer voor de ‘accidentjes’ en voorzie je huis van genoeg babydoekjes, extra kleding, desinfecterend product/kuismateriaal. Klaar? Go for it!

 • 3. Verlengd weekend potjes trainen maar!

Wij hebben gebruik gemaakt van een weekend van drie dagen om Sem op het potje te leren gaan. Ideaal gezien hadden we langer de tijd willen hebben maar er was geen lange vakantie voorzien in die periode en dus besloten we gewoon op drie dagen te proberen en te zien of dat kon. Long story short: dat kan prima!

Eerst en vooral plan HELEMAAL NIKS die drie dagen. Wellicht denk je na de eerste dag dat je beter kan opgeven en nog wat maanden kan wachten maar hou toch vol. Je kan het! Je peuter kan het! Keep on going mama (en papa) 🙂

 • Trek je kindje zijn nieuw ondergoed aan in de ochtend, maak er een leuke gebeurtenis van en vertel dat de beertje, de auto of de prinses (whatever ;-)) op het ondergoed niet nat willen worden. Vertel je peuter dat hij naar het potje moet wanneer het beertje nat gaat worden. Wij kozen ervoor om hem enkel het ondergoed aan te doen maar je kan uiteraard ervoor kiezen ook kleding aan te doen. Sommige ouders kiezen er ook voor om geen ondergoed aan te doen. It’s up to you!
 • Kies een kamer waar je het trainen wil starten. Wij kozen de living omdat wij hier het meeste tijd spenderen wanneer we thuis zijn. In die kamer leg je ook al de extra kleding, kuisgerief etc.
 • Laat je kindje héél veel drinken. Des te meer hij/zij drinkt, des te meer hij/zij kan oefenen!
 • Speel spelletjes, lees boekjes en doe dingen die met het toilet te maken hebben. Wij lazen dit, dit en dit boekje vaak, lieten Sem zijn favoriete knuffel op het toilet zitten enzoverder. Spelenderwijs, zoveel leuker dan streng zijn 😉
 • In begin zet je je peuter om de 30 a 45 minuten op het potje. Probeer samen iets leuk te doen om de aandacht af te leiden: wij deden gekke beken en gekke geluiden, dit had als voordeel dat Sem ook leerde plassen door het ‘duwen’ dat we als ‘spelletje’ hadden verwerkt. Maar je kan even goed samen een boekje lezen bijvoorbeeld. Als je peuter NIET op het potje wil, forceer dan niets. Beter een accidentje of een peuter die zelf naar het potje gaat als het nodig is. Een afkeer voor het potje kan lang duren, dus geef je kindje de tijd om zelf enthousiast te worden en angsten eventueel te overwinnen.
 • Als er iets gebeurt (pipi of kaka), wees dan heel (ik bedoel echt MEGA) blij en enthousiast! Als er een accidentje is: geef niet op, poets SAMEN het accidentje op nadat je hem/haar toch nog eens op het potje hebt gezet. Als er nog eens accidentjes volgen, laat hem/haar het zelf mee opkuisen. Is er een kaka accidentje: drop het in het toilet, zodanig dat je peuter weet dat het daar hoort. Leg rustig uit dat dit niet op de grond of in de broek mag. Nooit kwaad worden, rustig blijven herhalen wat de bedoeling is.
 • Belonen! Elke keer Sem pipi/kaka deed op het potje mocht hij een bumba sticker plakken. kleine stickers voor pipi en grote stickers voor kaka. Al snel wou hij grote stickers dus dat hielp na drie dagen echt wel om Sem kaka te laten doen op het potje! Yay! Een aanrader!

Na drie dagen zou je kindje minder en minder accidentjes moeten hebben. Om een idee te geven: wij hadden de eerste dag een stuk of 7 accidentjes, de tweede dag nog maar 4 en vanaf dag drie al maar 2 accidentjes meer. Vooral de kaka was moeilijker. Op dag drie, deed hij voor het eerst een keer kaka in het potje, puur toevallig… maar het hielp wel 😉 want hij was vertrokken. De ene dag ging hij op het potje voor kaka, de andere keer niet. Maar die derde dag was wel het kantelpunt op dat vlak. Nu, twee weken later, hebben we de ene dag wel nog een (pipi of kaka) accidentje, de andere dag niet. Meestal gaat het goed, enkel als hij erg opgaat in het spelen, durft hij wel eens te vergeten dat hij naar het potje moet. Ook aangeven dat hij op het potje wil, doet hij nog niet altijd zelf, daarom blijven we op dit moment zelf nog waken over het aantal keer dat hij naar het potje ‘moet’ als wij het aangeven. Al bij al, succesvol en binnen de verwachtingen gezien hij verbaal dus niet zo sterk is.

 • 4. Nachtpampers?

Dit is over het algemeen veel moeilijker af te leren dus wij hebben hiermee bewust gewacht. De studies hierover zijn wisselend maar voor ons eigen gemak, kozen we dit apart te houden. Wanneer je kindje consistent geen natte pamper meer heeft in de ochtend of zelf kan aangeven ’s nachts dat hij/zij naar het toilet moet, kan je ook hier overstappen op ondergoed.

Soorten potjes?

Koop best een potje voor op elk verdiep (of toilet/badkamer). Zo moet je niet altijd op zoek gaan en heb je altijd eentje bij de hand, wat je ook aan het doen bent. Wij hadden er ook nog eentje extra voor in de auto! Er zijn verschillende soorten potjes:

 • Alleenstaand potje: deze potjes kan je altijd en overal gebruiken. Je maakt ze leeg wanneer ze gebruikt zijn.
 • Toiletbrilverkleiner: als je deze optie neemt, kies dan zeker ook voor een opstapje. Dit is comfortabeler en beter voor het kindje. De voeten moeten namelijk in hurkzit zijn bij het maken van de grote boodschap. Enige nadeel is dat je altijd een toilet in de buurt moet hebben (je kindje moet op de meest rare momenten naar het toilet) & dat is niet altijd het geval
 • Combi: wij gebruikten de combi. een potje in de living (en op zijn kamer), een verkleiner op andermans toilet & dezelfde verkleiner voor onderweg (dit type kan je neerzetten met pootjes (erg handig!) en er zijn opvangzakjes bij die je ook apart kan aankopen).

Voila. Dat was het.  Hopelijk staan er wat nuttige tips in dit artikel. Potjeistraining, het is kinderspel, als je kindje/jijzelf er klaar voor zijn. You can do it & mommy’s don’t forget: shit happens 😉

Groetjes, 
Melissa, en de pamperloze peuter!

 

2 thoughts on “Potjestraining…kinderspel?

 1. Dat vertellen dat het beertje (Dino’s vooral hier thuis) niet nat wil worden en dat hij naar het potje moet als de Dino gaat nat worden ga ik zeker ook doen. Hier ging het een tijdje heel goed maar nu totaal niet meer. Hij vindt precies zelfs niet erg meer als hij met een natte broek loopt. Enfin, nieuwe moed hier na dit te lezen. Op naar droge dino’s (en minder was). Bedank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *