Ik ga op (vlieg)reis en neem mee? Een peuter!


“boek je een stoel voor Sem of gaat hij op schoot?”

“hoe krijg je al die bagage mee?”

“welke buggy hebben jullie meegenomen?”

“viel dat wat mee die jetlag?”

Veel vragen kreeg ik toen we voor 3 weken op vakantie vertrokken naar Californië. Ik beweerde dat ik er een blog over zou schrijven, dat was niet gelogen, alleen liet hij wat op zich wachten. Nu de zomervakantie in zicht komt, is het misschien wel handig om deze blog eindelijk te publiceren. Alles wat je wou weten over reizen met een peuter, en dan in het bijzonder, naar verre locaties.

VAKANTIE BOEKEN & VOORBEREIDEN

De meningen verschillen over welke vluchten ideaal zijn met kids. De ene is fan van red-eye vluchten, de andere van een vlucht overdag. Wij hebben beide gedaan dus ik kan over beide wel wat advies geven. Het voordeel van de nachtvlucht was dat Sem bijna de gehele vlucht geslapen heeft maar het absolute grote nadeel was dat hij als een stuiter bal en klaarwakker aankwam op bestemming. Wij waren al bijna 2 dagen wakker en dus doodmoe. Geen ideale combi. Tijdens de dagvlucht moesten we Sem best wel wat entertainen maar dat had wel als gevolg dat hij moe was bij de aankomst in Californië. De jetlag verwerken ging daar traag MAAR wij waren toen wel beter uitgerust. Dus een echte voorkeur hebben we niet, al denk ik dat een dagvlucht op zich toch meer mijn voorkeur heeft bij echt héél jonge kinderen (die wel al een ritme hebben). Als je baby/peuter dan de hele vlucht huilt is dat toch minder erg dan bij een nachtvlucht waar iedereen stil is en je dood bliksemt.

Een stoel op de vlucht of niet? Baby’s onder de 24 maanden mogen meestal mee op schoot. Sem was toen net geen 2 jaar maar we zagen het absoluut niet zitten om hem 12u lang op schoot te hebben dus boekten we een stoel voor hem. Best wel een financiële meerkost MAAR we zijn zo blij dat we het gedaan hebben.

Je kan hopen dat een vlucht niet volgeboekt is (en er dus een plaats vrij is) maar je hebt geen garantie. Die onzekerheid voor onze eerste reis met een peuter kon ik niet aan 😉 Er zijn ook andere mogelijkheden. Een autostoel meenemen bijvoorbeeld. Alleen vonden wij dat veel te zwaar om mee te sleuren dus wij huurden eentje (op voorhand!!) bij de automaatschappij. Een andere optie is een gratis bassinet in het vliegtuig maar dit is op basis van wat voor handen is. Als jij net pech hebt en er zijn te weinig bassinetjes in het vliegtuig en teveel kinderen, kan het alsnog zijn dat je hem/haar op schoot hebt. Met een bassinet hebben ze ook veel plaats om op de grond te spelen want je zit dan vooraan de rijen. Het grootste nadeel daaraan is dat de stoelen daar vaak geen armleuningen hebben die naar boven kunnen. Je kind kan dus ofwel in de bassinet slapen ofwel niet (want de armleuning kan niet omhoog). Bovendien zijn dit héél drukke plaatsen want iedereen staat daar altijd te wachten voor het toilet en het is ook een plaats waar bij nachtvluchten toch altijd fel licht blijft branden. Dit deed onze voorkeur naar een gewone stoel in het midden van de rij gaan, een ideale beslissing want met de armleuningen omhoog, kon Sem lekker op onze schoot slapen met zijn beentjes op zijn eigen stoel. Zo kon één van ons beide eventueel ook nog even proberen slapen. Bovendien was Sem nooit in de verleiding om op de grond te spelen (en dus weg te kruipen/lopen want die optie was er gewoonweg niet). Als ik met een baby zou vliegen, zou een bassinet absoluut mijn voorkeur hebben maar vanaf dat je baby ouder is dan 1,5jaar opteer ik absoluut voor een gewone stoel. Op voorhand je stoelen kiezen indien mogelijk is dus ook een aanrader. Wij betaalden hier een paar euro extra voor maar ik zou het zo terug doen.

BAGAGE

Neem zo weinig mogelijk bagage mee & koop zoveel mogelijk op de locatie zelf. Wij namen zelf twee grote valiezen mee & 2 handbagages. Dit was voldoende voor drie weken want wij hadden op twee momenten in onze reis een airbnb of hotel voorzien met wasgelegenheid. Let wel dat de kosten voor wassen in een hotel vaak erg hoog zijn, bij een airbnb is dat vaak niet het geval dus dat is makkelijker/goedkoper. Een rare tip misschien maar wij hadden best wel wat kleding (zoals sokken) mee die we eigenlijk al hadden willen weggooien maar die nog één keer daar hebben gedragen om ze dan voorgoed in de vuilbak te gooien. Meer plaats voor souveniers! 😉

Als je peuter al wat ouder is kan hij ook zelf een bagage meenemen (denk hierbij aan een Trunki of Bedbox). Sem was nog te klein om dit te voorzien maar het is absoluut een optie bij oudere kinderen. We hebben lang getwijfeld over de bedbox maar gezien die verboden is op héél wat vluchten, hebben we er geen gekocht. Het is ook niet noodzakelijk, weten we nu.

Wat voorzie je in zijn koffer? Extra kleding, pampers en pampermatje, slaapkleding (zodat je aangeeft dat je kindje moet slapen), eten/drinken, speelgoed, Ipad. Wij kochten voor Sem ook een Cares Harness omdat we een aparte stoel voor hem hadden geboekt.

BOARDEN

Tijdens het wachten op de vlucht, kochten wij genoeg eten en drinken voor tijdens de trip. Water en eten kan je echt niet genoeg hebben. Gezien het water op een vliegtuig vaak uit grote, vieze tanken komt, namen wij genoeg water mee om zowel zelf te drinken als om Sem zijn flesjes mee te vullen.

Grotere luchthavens hebben soms speciale KIDS PLAY areas. Bekijk het aanbod op voorhand, het kan handig zijn bij een overstap waar je lang moet wachten.

Bij lange afstanden krijg je meestal voorrang om te boarden. Erg handig vonden wij want we konden al ons materiaal rustig wegstoppen, onze reisbuggy afgeven of opbergen in het vliegtuig (wij hadden dit fantastisch kleine & luchtige model dat op de vlucht mag), Sem op zijn stoel zetten en hem al wat uitleg geven over het vliegtuig. Sommige ouders doen het net omgekeerd en wachten zo lang mogelijk zodat de kids nog zo lang mogelijk kunnen spelen en rondholen in de gate. Nog een andere optie is om je op te delen. Eén iemand gaat al on board, de andere blijft langer in de gate om rustig de buggy etc in te checken. Eénmaal on board is het eigenlijk gewoon wachten en zien hoe je peuter het stelt. Neem wel zo snel mogelijk een flesje en alle andere spullen die echt nodig zijn, uit je handbagage.

OPSTIJGEN MAAR

Wij hebben super lang gewacht met speelgoed of de ipad boven halen. Eerst was hij sowieso onder de indruk van het vliegtuig en al die mensen, knopjes, uitzicht. We gaven hem ook bij opstijgen en landen een flesje om de druk op zijn oren te verminderen. Wij kochten hiervoor speciale wegwerpflesjes. Niet bepaald ecologisch maar wel echt handig. We konden het flesje achterlaten op de vlucht en moesten zo steeds minder meesleuren. Ook voor de eerste dagen (of dagen dat we veel moesten rondreizen in Californië) had ik wegwerpflesjes voorzien. Zo moesten we niet elke dag een plaats voorzien om de flessen te steriliseren/af te koken. Tijd en plaatsbesparing!

DE VLUCHT OVERLEVEN

Eénmaal het ‘spannende’ van een vliegtuig eraf was, kregen we eten, ging hij slapen (doe slaapkledij aan en lees eventueel een boekje, hou het ritme aan van thuis zodat hij/zij weet dat het “bedtijd” is) en zo ging het eigenlijke en paar uur door. Dan hebben we de Ipad boven gehaalt en wat speeldgoed. Ik had speciaal nieuw speelgoed gekocht voor hem en hij mocht elk half uurtje wanneer hij het beu was, iets nieuw open doen. Daar was hij dus echt wel heel erg lang zoet mee. Op de gehele vlucht van 12u hebben we eigenlijk maar 1 keer met hem gaan wandelen om hem wat af te leiden. Verder heeft hij het prima gedaan.

tip: zorg dat de Ipad voldoende is opgeladen, kies eventueel een stoel in het vliegtuig waar je kan herladen (jawel, die zijn er soms! check seatguru) of nog beter, neem een extra batterij (powerbank) mee. Wij hebben dit sowieso mee voor noodgevallen om onze gsm/ipad of laptop op te laden indien nodig maar we vonden het ook handig dat Sem zo veel langer naar de Ipad kon kijken indien het nodig was.

tip 2: spoel het neusje van je kindje met fysiologisch water. Het geeft hem minder snel een verstopte neus of pijnlijke oren en helpt ook om niet ziek te worden.

SPEELGOED?

Speelgoed voor onderweg? Koop dingen die ze zowel in het vliegtuig als op de vakantie nog kunnen gebruiken. Dat is dubbel win! Hier enkele tips!

 • (herbruikbare) stickers of gekleurde plakband (laat ze aanwezige magazines of waterflesjes decoreren)snoepjes (zonder suiker liefst ;-))Aquadoodle (tekenen met water) , boekjes over reizen, kleurtjes en kleurboek (zo klein mogelijk), opblaasbaar balletje (zowel in vliegtuig als op de locatie een geweldige hit, soms wel lastig voor mede passagiers dus speel eventueel in de gang), bouwblokken, bellenblaas, Ipad (wij haalden wat kinderfilms en liedjes af en ook wat spelletjes), voorzie ook best een koptelefoon speciaal voor peuters. Anders horen ze door het geluid van het vliegtuig niets, kleine auto’s, pop/knuffel/dierenfiguurtjes

Sommige mensen voorzien “overlevingspakketjes” om de buren op je vlucht het wat aangenaam te maken. Ik vond dat eigenlijk een beetje overdreven. Mensen waren best vriendelijk. De bomma van 85 achter ons had zelfs de tijd van haar leven, zo “denk” ik toch 😉

Voila, ik hoop dat dit een beetje een beeld schept van hoe wij onze vlucht met Sem hebben overleefd 😉

Hebben jullie nog tips? Ik hoor ze graag! Op naar enkele blogposts waarin ik onze route en wat vakantiefoto’s en tips deel!

Veel liefs,

Melissa

PS. als al deze tips je nog niet voorruit helpen kan je nog altijd vertellen dat de luchthavenpolitie kindjes opsluit als ze niet braaf zijn. Als het echt moet… 😉

 

Potjestraining…kinderspel?


“Zou dat vlot gaan zo op het potje leren plassen?”
“Of gaat het weer drama worden?”

Dit was zo een beetje de conversatie tussen mij en Jan toen we eraan begonnen maar ik kan zeggen: Sem doet dat super! We kregen hem op een dikke drie dagen droog. Jawel, drie dagen! Ik schrok ook dat het ons gelukt was 😉

Een kleine samenvatting van hoe je je peuter droog krijgt op slechts 3 dagen? Sure! Here we go!

Wanneer start je met potjestraining?

Eerst en vooral, wanneer is je kindje klaar voor het potje? Elk kind is anders maar rond de leeftijd van twee jaar is een goede leeftijd om te starten. Over het algemeen wil je natuurlijk graag dat je kindje voor de leeftijd van 2,5 tot 3 zelfstandig naar het toilet/potje kan gaan, zeker als de schooltijd eraan komt. Anderzijds zijn er ook moeders die hun kinderen nooit een pamper aandoen en al starten vanaf dat ze geboren worden. Dat is een ander verhaal (zoals je misschien nog weet, wij hadden toen duidelijk andere dingen aan ons hoofd ;-))

Sem was ongeveer 2 jaar en 4 maanden toen we gestart zijn. Jongens zijn over het algemeen later en moeilijker op het vlak van zindelijkheidstraining. Wij hadden graag gewacht tot de lente er was (gemakkelijker want je kan je peuter laten rondlopen in zijn blootje…). Echter, Sem was er echt klaar voor in februari hadden we het idee en dus wilden we niet langer uitstellen. Dit kan namelijk het omgekeerde effect geven op termijn.

Behalve leeftijd zijn er ook ‘signalen’ die erop wijzen dat je peuter klaar is voor het potje:

 • wel starten?
  – woorden die rond ‘het potje’ draaien begrijpen en kleine instructies kunnen opvolgen
  – de spieren (bewust) kunnen gebruiken
  – verbaal of non-verbaal kan aangeven dat hij/zij kaka of pipi moet doen. Dit kan dus verbaal maar ook non-verbaal door altijd in een specifieke hoek te gaan staan bij het maken van een kaka pamper (dat wil zeggen dat ze weten wanneer ze kaka doen en zich dus bewust zijn van dat proces). Sem kon bij de start zelf nog niet verbaal aangeven dat hij pipi of kaka gedaan had of moest doen. Wij zetten hem dus zelf regelmatig op het potje om te voorkomen dat hij in zijn broek doet.
  – droge luiers voor langere tijden (meer dan 2u) of een droge pamper snachts
  – op het potje zitten niet eng vinden
  – luiers die ‘vervelend’ worden (pampers uitdoen, aan trekken of niet meer willen aandoen)
 • niet starten?
  – in stresserende periodes (bv reizen, nieuwe baby in het gezin, ziekte etc)

Let’s go: Potjestraining, van A-Z

Kort samengevat hebben wij deze dingen, in deze volgorde, bewust of onbewust toegepast:

 • 1. Potjesgewenning!

Sem is sowieso geen seconde van mijn zijde weg te slaan als hij thuis is dus ook op het toilet niet. Ik heb dat nooit echt erg gevonden (er zijn blijkbaar wel mama’s die dat kunnen, alleen plassen, ik ben er geen van ;-)). Toen Sem 1,5 was besloot ik een potje op het toilet te zetten. Na een tijdje wou Sem ook altijd op het potje zitten als ik naar het toilet ging. Niet omdat hij bewust pipi of kaka wou doen maar gewoon omdat het cool is om je mama na te doen 😉

Na een tijdje wou hij niet meer op het potje maar enkel kijken wat mama deed (ja hoor!) en het toilet doortrekken werd het volgende wat hij fantastisch en fascinerend vond. We lieten hem doen, met veel enthousiasme & aanmoediging.

Na een tijdje zijn we hem af en toe gewoon op het potje beginnen zetten als we hem in bad deden, pamper gingen verschonen, etc. We vroegen hem dan te duwen en deden zelf ook mee met veel geluidjes en gekke gezichten. Op die manier vond hij het leuk en bleef hij langer dan twee seconden zitten 😉 Op deze manier deed hij ook voor het eerst een paar keer pipi in zijn potje! Jeej overwinning. Hij vond het geweldig om te zien dat wij zo enthousiast waren en wist vanaf toen ook wat er gaande was en wat hij moest doen.

Sommige mensen stoppen op dit moment ook met de luiertafel te gebruiken en zetten hun peuter altijd op het potje voor ze de pamper (rechtstaand) verversen. Op die manier heeft het kindje het gevoel dat hij/zij controle krijgt over het ritueel en kan hij/zij ook mee helpen (optrekken pamper bijvoorbeeld). Dit is een goede voorbereiding voor het potje maar iets dat wij (uit gemakzucht) niet deden in deze fase.  Nochtans denk ik dat het een aanrader is. Sem wou namelijk de laatste maanden nooit meer platliggen bij het verversen van zijn pamper en dat was soms om krankzinnig van te worden!

 • 2. Kleding & huis in orde maken!

Wel of geen speciaal (potjes training) ondergoed (je weet wel, van die sponsen broekjes!) in huis halen? Bekijk het even… Probeer allebei en kijk hoe je kind reageert. Koop gerust teveel ondergoed want in begin kan dit behoorlijk ‘messy’ worden 😉

tip!

Ga shoppen en laat je kindje zelf zijn/haar ondergoed kiezen. Ik vond dit een belachelijke tip die bevestigd werd in de winkel. Sem vond het totaal niet boeiend, maar we lieten hem kiezen (de lelijke onderbroeken met auto’s en paw patrol op uiteraard). Ik kocht zelf ook nog wat ‘mooie’ exemplaren omdat ik dacht dat het hem totaal niet zou uitmaken. Toen we echter van start gingen, kon hij ganse dagen niet meer zwijgen van zijn onderbroek met auto’s op. Van zodra hij wakker was, riep hij al ‘oto, oto’. Enthousiasme voor onderbroeken… jawel. Dat bestaat.

Laat je kindje ook héél makkelijke kleding aandoen tijdens de eerste dagen. Kleding die snel aan/uit is. Zet een speciale wasmand in je badkamer voor de ‘accidentjes’ en voorzie je huis van genoeg babydoekjes, extra kleding, desinfecterend product/kuismateriaal. Klaar? Go for it!

 • 3. Verlengd weekend potjes trainen maar!

Wij hebben gebruik gemaakt van een weekend van drie dagen om Sem op het potje te leren gaan. Ideaal gezien hadden we langer de tijd willen hebben maar er was geen lange vakantie voorzien in die periode en dus besloten we gewoon op drie dagen te proberen en te zien of dat kon. Long story short: dat kan prima!

Eerst en vooral plan HELEMAAL NIKS die drie dagen. Wellicht denk je na de eerste dag dat je beter kan opgeven en nog wat maanden kan wachten maar hou toch vol. Je kan het! Je peuter kan het! Keep on going mama (en papa) 🙂

 • Trek je kindje zijn nieuw ondergoed aan in de ochtend, maak er een leuke gebeurtenis van en vertel dat de beertje, de auto of de prinses (whatever ;-)) op het ondergoed niet nat willen worden. Vertel je peuter dat hij naar het potje moet wanneer het beertje nat gaat worden. Wij kozen ervoor om hem enkel het ondergoed aan te doen maar je kan uiteraard ervoor kiezen ook kleding aan te doen. Sommige ouders kiezen er ook voor om geen ondergoed aan te doen. It’s up to you!
 • Kies een kamer waar je het trainen wil starten. Wij kozen de living omdat wij hier het meeste tijd spenderen wanneer we thuis zijn. In die kamer leg je ook al de extra kleding, kuisgerief etc.
 • Laat je kindje héél veel drinken. Des te meer hij/zij drinkt, des te meer hij/zij kan oefenen!
 • Speel spelletjes, lees boekjes en doe dingen die met het toilet te maken hebben. Wij lazen dit, dit en dit boekje vaak, lieten Sem zijn favoriete knuffel op het toilet zitten enzoverder. Spelenderwijs, zoveel leuker dan streng zijn 😉
 • In begin zet je je peuter om de 30 a 45 minuten op het potje. Probeer samen iets leuk te doen om de aandacht af te leiden: wij deden gekke beken en gekke geluiden, dit had als voordeel dat Sem ook leerde plassen door het ‘duwen’ dat we als ‘spelletje’ hadden verwerkt. Maar je kan even goed samen een boekje lezen bijvoorbeeld. Als je peuter NIET op het potje wil, forceer dan niets. Beter een accidentje of een peuter die zelf naar het potje gaat als het nodig is. Een afkeer voor het potje kan lang duren, dus geef je kindje de tijd om zelf enthousiast te worden en angsten eventueel te overwinnen.
 • Als er iets gebeurt (pipi of kaka), wees dan heel (ik bedoel echt MEGA) blij en enthousiast! Als er een accidentje is: geef niet op, poets SAMEN het accidentje op nadat je hem/haar toch nog eens op het potje hebt gezet. Als er nog eens accidentjes volgen, laat hem/haar het zelf mee opkuisen. Is er een kaka accidentje: drop het in het toilet, zodanig dat je peuter weet dat het daar hoort. Leg rustig uit dat dit niet op de grond of in de broek mag. Nooit kwaad worden, rustig blijven herhalen wat de bedoeling is.
 • Belonen! Elke keer Sem pipi/kaka deed op het potje mocht hij een bumba sticker plakken. kleine stickers voor pipi en grote stickers voor kaka. Al snel wou hij grote stickers dus dat hielp na drie dagen echt wel om Sem kaka te laten doen op het potje! Yay! Een aanrader!

Na drie dagen zou je kindje minder en minder accidentjes moeten hebben. Om een idee te geven: wij hadden de eerste dag een stuk of 7 accidentjes, de tweede dag nog maar 4 en vanaf dag drie al maar 2 accidentjes meer. Vooral de kaka was moeilijker. Op dag drie, deed hij voor het eerst een keer kaka in het potje, puur toevallig… maar het hielp wel 😉 want hij was vertrokken. De ene dag ging hij op het potje voor kaka, de andere keer niet. Maar die derde dag was wel het kantelpunt op dat vlak. Nu, twee weken later, hebben we de ene dag wel nog een (pipi of kaka) accidentje, de andere dag niet. Meestal gaat het goed, enkel als hij erg opgaat in het spelen, durft hij wel eens te vergeten dat hij naar het potje moet. Ook aangeven dat hij op het potje wil, doet hij nog niet altijd zelf, daarom blijven we op dit moment zelf nog waken over het aantal keer dat hij naar het potje ‘moet’ als wij het aangeven. Al bij al, succesvol en binnen de verwachtingen gezien hij verbaal dus niet zo sterk is.

 • 4. Nachtpampers?

Dit is over het algemeen veel moeilijker af te leren dus wij hebben hiermee bewust gewacht. De studies hierover zijn wisselend maar voor ons eigen gemak, kozen we dit apart te houden. Wanneer je kindje consistent geen natte pamper meer heeft in de ochtend of zelf kan aangeven ’s nachts dat hij/zij naar het toilet moet, kan je ook hier overstappen op ondergoed.

Soorten potjes?

Koop best een potje voor op elk verdiep (of toilet/badkamer). Zo moet je niet altijd op zoek gaan en heb je altijd eentje bij de hand, wat je ook aan het doen bent. Wij hadden er ook nog eentje extra voor in de auto! Er zijn verschillende soorten potjes:

 • Alleenstaand potje: deze potjes kan je altijd en overal gebruiken. Je maakt ze leeg wanneer ze gebruikt zijn.
 • Toiletbrilverkleiner: als je deze optie neemt, kies dan zeker ook voor een opstapje. Dit is comfortabeler en beter voor het kindje. De voeten moeten namelijk in hurkzit zijn bij het maken van de grote boodschap. Enige nadeel is dat je altijd een toilet in de buurt moet hebben (je kindje moet op de meest rare momenten naar het toilet) & dat is niet altijd het geval
 • Combi: wij gebruikten de combi. een potje in de living (en op zijn kamer), een verkleiner op andermans toilet & dezelfde verkleiner voor onderweg (dit type kan je neerzetten met pootjes (erg handig!) en er zijn opvangzakjes bij die je ook apart kan aankopen).

Voila. Dat was het.  Hopelijk staan er wat nuttige tips in dit artikel. Potjeistraining, het is kinderspel, als je kindje/jijzelf er klaar voor zijn. You can do it & mommy’s don’t forget: shit happens 😉

Groetjes, 
Melissa, en de pamperloze peuter!

 

De travel kits van Lua & Lee


Dat we graag reizen en dat een peuter ons daar niet ging bij tegenhouden wisten jullie al. Ik ben dan ook een enorm lange blog aan het schrijven over hoe we dat gedaan hebben, een tips & tricks blog dus. Op Instagram zag ik dat daar toch wel héél wat vragen over waren & voor ons vertrek naar Amerika heb ik urenlang op internet liggen zoeken naar tips dus ik deel mijn verzameling graag zodat jullie je die uren kunnen besparen 😉

In tussentijd vroeg Little Favorites Shop of ik de travel kit van Lua & Lee wou testen: graag! Lua & Lee is een Spaans merk met natuurlijke producten die lief zijn voor het lijf van je kids (of van jezelf ;-)). Omdat we graag reizen (ver en dichtbij) zijn travelkits altijd handig. Met kinderen reizen vraagt sowieso véél meer bagage dan we gewoon waren en alles wat dus klein en compact mee kan is een plus. De travel kits van Lua Lee zijn dat zeker. Ze komen in kleine mooi hersluitbaar zakje en de flesjes hebben een mooie tekening (Sem meteen favoriet natuurlijk).

In de travel kit zitten 3 busjes en één mooi Grieks sponsje: handig! Washandjes meenemen kan ook maar sponsjes die je kan hergebruiken zijn toch wel handig. Geen gedoe met wasmachines onderweg. De drie busjes bestaan uit een busje Eau de Cologne, bath/shower gel en bodymilk. Erg leuk die combi, alleen gebruiken wij zelf geen Eau de Cologne voor Sem en ook geen bodymilk. Op ecologisch vlak proberen we eigenlijk sowieso alle ‘overbodige’ producten te mijden. Zo heb ik in de twee jaar dat Sem er is, nog maar een 6tal keer shampoo gebruikt. Zijn haar is nooit vettig (in tegendeel) en ik wil al die agressieve producten dan ook zo veel mogelijk vermijden tot hij groter is. De bath/shower gel gebruiken we dus wel. Hij ruikt héérlijk en is aangenaam in gebruik. Het busje is net goed van grootte zodanig dat je hem lang genoeg kan gebruiken maar hij toch niet teveel ruimte inneemt in je bagage.

Voor wie wel bodymilk gebruikt, ook deze ruikt heerlijk. Hij bevat amandelen die dus heerlijk ruiken maar ook hydraterend werken. Ze bieden de juiste vitamines, eiwitten en mineralen aan de huid!

Wij hebben de travel kit nu standaard in onze luiertas mee. Handig als we onverwacht langer blijven bij vrienden en familie en we dan toch onverwacht iets nodig hebben. Als we weer op weekend gaan zou ik hem sowieso ook meenemen maar voor langere reizen naar het buitenland neem ik sowieso geen beauty producten mee (die koop ik ter plaatse, scheelt een hoop kilo’s in de bagage!)

Moest je deze heerlijk geurende travel kits ook eens willen proberen, je kan ze aankopen bij Little Favorites Shop, de shop is ontstaan vanuit de blog LittleFavorites.com.  Op die blog werden vaak bijzondere merken met een mooi verhaal of creatieve ondernemers in de baby & kids branche uitgelicht. Dat werd zo goed ontvangen door de bezoekers dat er vanuit de blog een webshop is ontstaan. De Little Favorites Shop dus. De moeite om eens te bekijken, ze hebben een uniek aanbod dat bescheiden is maar erg exclusief en apart! Bovendien zijn veel producten ook handgemaakt & personaliseerbaar, yay – daar zijn we fan van!

Tot snel voor meer travel tips en vooral: een héél lang verslag van een zalige maand September in California.
Wat ik zou doen om die zon terug een dag te zien in dit winters weer…

 

Liefs,

Melissa

Alle foto’s in deze post werden gemaakt met deze camera en deze lens.

Make-over kamer Sem


38 weken zwanger, net kunnen verhuizen naar onze nieuwbouw en stromend water hebben. Dat was het enigste wat telde op het moment dat ik ging bevallen van Sem. Alles wat daarna kwam, was een pure rollercoaster van hormonen. Een mengeling van geen slaap en “alles voor de eerste keer”. Ondertussen bleef Sem zijn kamer er troosteloos bijliggen. Saai maar al lang blij dat we dus stromend water hadden en een huisje waar ik knus met hem kon ‘zijn’.

Twee jaar later bedacht ik mij dat ik het “nesten” van toen eigenlijk toch echt wel verdiende en dus de kamer van Sem zou gaan inrichten voor zijn tweede verjaardag. En zo werd Sem zijn kamer de afgelopen weken omgetoverd tot een toch wel heerlijke plek om te vertoeven. En nu we zijn babybedje met kleine stappen vervangen door het ‘grote’ bed vind ik het eigenlijk stiekem heerlijk om rond 20u alvast met hem in slaap te vallen daar (oops).

Hier een kleine VOOR (foto’s met babybed ;-)) EN NA van zijn kamer & enkele leuke sfeerbeelden!

Veel liefs,
Melissa

badjas | rugzakje | turnringen | dekbed | lakentje | muursticker | lamp

dit leuke berenkopje maakte ik zelf tijdens een workshop vilten bij Studio Fijn (het hertje kochten we tijdens onze reis door Californië) | badkleding, tuttenkoordjes en ander verschoonmateriaal, allemaal van Les Rêves d’Anaïs. De kasten zijn een IKEA Hack & stonden er dus al.

De geur van bomen in Sem zijn kamer. Heerlijk kleine, biologische geurstokjes. Gekocht tijdens onze trip in Californië.

badjas | tapijt

Sem zijn favoriete boek voor het slapengaan.

houten dieren | bomen hout | kussens | pyama trixie

Sem sluit af met een ‘dankjewel’ voor de leuke samenwerking met Les Rêves D’Anaïs (en de Blue Flow collectie) waardoor deze blogpost mogelijk werd gemaakt!

Alle foto’s in deze post werden gemaakt met deze camera en deze lens.

De sint kwam langs & bracht mee …


Ik heb geen idee wie er het meeste plezier heeft aan héél dat Sinterklaas verhaal maar ik weet wel dat ik vanmorgen voor het eerst in twee jaar tijd blij was toen ik Sem hoorde huilen bij het wakker worden (trouwens, hoe krijg je van die kinderen die gewoon stil in bed liggen spelen of babbelen in de ochtend want het is mij een raadsel)

Eerst koekjes op de trap, daarna… CADEAUTJES TIJD! Sem was laaiend enthousiast. Echt.
Hij kreeg, behalve fruit & snoep, een bowling set, een nieuw houten loopfiets voor in huis & nog wat ‘vintage’ speelgoed (van de tijd toen mama zelf nog Sinterklaas kreeg ;-)) zoals een fisher price zoo, een telraam en oude barbie (hello genderneutraal opvoeden ;-))

Hier een foto overzicht van hoe onze dag vanmorgen héérlijk begon. In pyjama, vol enthousiasme en verwondering. Ik geef het eerlijk toe. Van mij mag Kerstmis er snel zijn. Hoe heerlijk gezellig zijn deze dagen. Zelfs wandelen in de regen, was magisch vandaag. Echt.

(aan iedereen die graag geluid heeft bij dit beeld, check mijn instagram stories voor “koeeeeekjeeeuhssss?” op de trap verwondering & ‘oooooohh’ nieuw speelgoed in de living enthousiasme)

Ik hoop dat jullie weekend even vol van ‘verwondering’ was als dat van ons.

Véél liefs, Melissa

SHOP THE POST

SEM 2 JAAR


Nog niet zo lang geleden had ik eindelijk tijd om deze blogpost online te zetten. Ondertussen hebben we Sem zijn tweede verjaardag al gevierd! Hieronder een klein fotoverslag van zijn feestje in de ruimte van Studio Fijn!

Liefs,
Melissa

PS. voor al wie aandachtig kijkt, ja de taart lijkt op die van vorig jaar. Ik dacht en dacht en dacht nog meer na over een thema dit jaar. Toen kwam ik op het idee om zijn verjaardagstaart elk jaar in het zelfde thema door te trekken maar met een andere insteek. Het verhaal van ‘beer Sem’ over de jaren héén. Vorig jaar op pad met zijn vriendjes in het bos, dit jaar kampvuren maken. Volgend jaar? Vissen misschien? 🙂 Who knows!

Alle foto’s werd genomen met deze leuke & compacte camera of met mijn Iphone!

SHOP THE POST

Sem voor Les Rêves d’Anaïs


Een tijdje geleden werd Sem gevraagd als model voor de nieuwe catalogus van het leuke Belgische merk ‘Les Rêves d’Anaïs’. Erg leuk om eens als mama op een shoot aanwezig te zijn en niet als fotografe. Sem vond het ook super leuk om te doen. Hieronder een mini overzicht van de resultaten… Voor al wie nieuwsgierig is, de nieuwe collecties liggen weldra in de winkel en je kan alvast gaan kijken op hun website als je nieuwsgierig bent! Wij gaan Sem zijn kamer eindelijk kidsproof maken deze winter (misschien zag je het al op mijn Instagram) en waren verkocht toen we de Blue Flow collectie zagen. Ze hebben neutrale keuzes, wat erg fijn is met een jongen in huis (geen fan hier van al die hectische kindertekeningen en kleuren!). Geef toe, staat Sem – toch? 🙂 Bedankt voor de mooie herinneringen alvast Les Rêves d’Anaïs!

Rotterdam bezoeken met kinderen!


De afgelopen dagen waren zo waanzinnig leuk (dat had je misschien al door met al mijn Instagram updates ;-)). Op vrijdag kwam ik laat thuis van een huwelijk en vroeg ik Jan of we geen weekendje weg zouden gaan want dat ik voor het eerst in lange tijd nog eens vrij was. We hadden er allebei nood aan want de “vakantieperiode” met Sem thuis was een combi van afwisselend zorgen voor hem en leuke dingen doen maar tegelijk tijdens elk dutje of elk vrij moment ’s avonds werken. De zomer is nu éénmaal druk druk druk want hoogseizoen voor ons allebei. Dat weekendje werd dus geboekt en een dag later zaten we in Rotterdam. Niet te ver rijden dus ideaal met een peuter en héél kindvriendelijk, zo bleek.

Op vrijdag moest ik dus nog alles regelen en begon ik mijn zoektocht naar een kindvriendelijk hotel in Rotterdam. Het eerste wat ik dan meestal doe is Airbnb uitpluizen naar een fijne plek maar dit keer hadden we echt zin in een leuk hotel met ontbijt en weinig zorgen dus keek ik op Booking.com voor een fijn hotel. We kozen uiteindelijk voor hotel Stroom, want de grotere kamers hebben wat privacy tussen de slaapkamer en de living. Ideaal met een baby dus (babybedje in de living!).

Eénmaal aangekomen was Sem super enhousiast. Hij was duidelijk blij om eindelijk nog eens wat tijd met ons ALLEBEI door te brengen. Wat mooi om te zien en ook zo dierbaar. Ik zie in hem een avonturier, iets wat ik hem misschien heb meegegeven tijdens de zwangerschap – ik kan nl niet meer zeggen in hoeveel landen en op hoeveel vliegtuigen, boten, treinen en hoeveel autoritten ik met hem in mijn buik gemaakt heb dat jaar. Héél veel. Zwaar was dat maar ook zo mooi.

To the point nu. Rotterdam is dus verschrikkelijk kindvriendelijk en fijn. Ik zet dan ook graag enkele hotspots op een rijtje die wij kunnen aanraden in jullie bezoek aan deze mooie stad.

ONTBIJTEN & LUNCH

Ver Van Hier

By far, onze favoriet als het aankomt op kindvriendelijk lunchen of ontbijten. Ver Van Hier ligt niet pal in het centrum maar net erbuiten (tip: parkeer gratis in de aanpalende wijk, je moet 5 min wandelen maar het is gratis!). Wij hadden ontbijt in het hotel maar zijn hier gestopt voor een kleine lunch en Sem is de hele tijd enthousiast aan het spelen geweest in hun kinderhoek vol speelgoed & boeken. Al dat speelgoed en die leuke boeken die je in de speelhoek kan inkijken – kan je trouwens ook aankopen in hun winkeltje. Echt een aanrader met kindjes!

Fenix Food Factory

Een zeer fijne plek om te bezoeken bij goed of slecht weer (want zowel buiten als binnen kan je gezellig zitten!). Je kan er biertjes proeven, lekker eten (zoveel keuze!) of gewoon kijken naar al die fijne staanplaatsen met Rotterdamse initiatieven. Absoluut must-do als je in Rotterdam bent. Terwijl je toch daar bent, kan je ook langs de wandelbrug naar Hotel New York wandelen.

Aloha Bar

Een oud zwemparadijs dat werd omgetoverd tot een restaurant/bar met lekker eten, kinderhoek en mooi terras. Absoluut een bezoekje waard! Cocktails en alle gerechten met koffie in verwerkt zijn aanraders (ja hoor, koffiepoeder in mayo, bitterballen en alles wat je maar kan bedenken!)

DINER

Mercado

Leuke plek voor cocktails en lekker eten. Wij zijn hier kort gestopt voor een snack en een lekker drankje maar als we Sem niet bijhadden zouden we hier zeker een avondje uit van gemaakt hebben! Alhoewel dat je de twee zeker kan combineren want ook hier was er weer een speelhoekje voor de kids. Sem was fan, wij ook <3 Mercado is ook de ideale uitvalsbasis na een winkeldag in Rotterdam want het bevindt zich aan het begin van De Witte de Withstraat, één van de populairste 'edgy' winkelstraten (de Kloorsterstraat van Rotterdam). TO DO

Plaswijck Park

Helemaal bovenaan onze lijst staat Plaswijck Park. Met verve. Totaal weg van deze plek. We komen alleen hier voor nog eens terug! Plaswijck Park is een combi van speeltuin (indoor/outdoor en voor alle leeftijden!), dierentuin en wandelpark. Je kan er varen met een bootje, spelen in hun speeltuin (elke leeftijd heeft een aparte speeltuin), dieren kijken of voederen, in hun waterpark spelen of gewoon gezellig samen zijn als gezin. Noem het op, alles is hier. Wat ons vooral overtuigde en wat ons zo blij maakte was het feit dat Sem (die toch nog net geen twee jaar is) hier echt héél veel kon doen. Ze richtten zich dus ook op de kleintjes en dat is zo mooi. Onder de twee jaar mag je hier bovendien gratis binnen (en voor volwassenen is de inkom slechts 12 euro, echt veel te weinig als je het mij vraagt). Als dit park iets dichterbij was dan nam ik hier absoluut een abonnement. Zo fijn.

Diergaarde Blijdorp (Zoo van Rotterdam)

Deze zoo is de oudste van Nederland (anno 1857) en al meerdere keren uitgeroepen tot mooiste zoo van de Benelux. Wij bezochten de zoo op onze laatste dag in Rotterdam en het weer was vreselijk. Gelukkig hebben ze een vlindertuin en aquariums die overdekt zijn. Ook zijn er zowel binnen als buiten speeltuinen dus op zich hadden we toch nog een mooi bezoek. Ik kan me voorstellen dat het bij zonnig weer echt een fijne daguitstap kan zijn maar nu stonden héél veel dieren binnen, was Sem ondertussen uitgeteld en wij dus ook. Na een halve dag hielden we het voor bekeken en zijn we naar huis gereden. Al bij al wel een mooie daguitstap als je tijd genoeg hebt. Wij zien dat een zoo voor Sem soms nog te overweldigend veel is en hij was zeker zo blij in Plaswijck Park waar het aanbod klein maar overzichtelijk (en genoeg) was voor hem. Een leuke uitstap voor grotere kinderen dus. De prijzen voor de zoo zijn gelijkaardig aan die van de zoo hier in België. De ijsberen waren mijn favoriet (Sem vond ze vooral angstaanjagend!)

Maritiem Museum

Een tof museum voor iets oudere kinderen (Sem vonden we te jong & we hadden sowieso geen tijd meer). Je kan er veel bijleren maar ook met bootjes varen (Kids Marina). Welk kind doet dat niet graag, toch? In de buurt kan je ook het oude stukje haven bezoeken (goede plek om even te stoppen en iets te drinken/eten) en niet ver van de Kubushuisjes. Het zicht op de Rivier Maar is fantastisch en zeker de Erasmusbrug is een foto waard.

Splashtours, Euromast of Pannenkoekenboot?


Ik zag deze voorbij komen op héél wat blogs en verslagen van bezoekjes aan Rotterdam dus we deden (lekker toeristisch) mee. Splashtours doet rondritten in een knalgele bus en eindigt de rit in het water waar de bus verder vaart als een boot. We namen de laatste bus (rond half 8) en Sem was dus eigenlijk al in slaap in mijn armen toen we een uur later van de bus stapten. Commerciëel, vriendelijke chauffeur en tof om mee te maken maar prijzig(!). Enkel doen als je dus wat geld te spenderen hebt en gewoon dit fenomeen is wil meemaken 😉 (tip: boek je ticket op voorhand online, veel kans dat je eerst op de bus mag als je tijdig boekt en je dus de leukste plek in de bus krijgt! Kinderen mogen sowieso afwisselend vooraan in de bus gaan zitten tijdens het varen, zo kunnen ze mooie foto’s maken van oa de bekende SS Rotterdam, de boot die steevast in de haven ligt en een hotel/restaurant is ondertussen).

Ben je liever wat minder geld kwijt en wil je tijdens de rondrit op een boot nog lekker en veel eten? Boek dan liever de pannenkoekenboot. Je eet er zoveel pannenkoeken als je wil en bovendien is er voor de kids een ballenbad aan boord. Toegegeven, deze boot is ook toeristisch maar bon, met kids doe je die dingen ineens graag ;-). Naast de Splashtours en Pannekoekenboot heb je de Euromast. Deze hadden we al bezocht toen we hier 10j geleden op bezoek waren en gezien Jan en ik totaal niet van hoogtes houden, skipten we hem deze keer. Wil je hem wel bezoeken en ben je wel fan van grote hoogtes? Dan kan je er ook dineren of hem abseilen. Goed gek, denk ik dan 😉

Het Park

Het Park ligt naast de Euromast (en de pannekoekenboot en startplaats van de Splashtours) en is een mooi stukje groen in deze stad. Wij sloten de dag af met een fijne wandeling net voor we de Splashtours deden. We waren net te laat voor een drankje/hapje bij Parquit maar zouden er volgende keer sowieso een stop maken. De kinderen kunnen spelen in het park terwijl jij lekker geniet! Ideaal.

SHOPPING

Met een peuter is shoppen niet meer mijn voornaamste bezigheid (tot groot jolijt van Jan) maar als je echt wel shoppen is Rotterdam ook je stad bij uitstek. Alle straten in het centrum (lijnbaan, koopgoot, hoogstraat…) herbergen de ene winkel na de andere. In het centrum kan je eveneens de bekende Markthal van Rotterdam vinden, ideaal om deze hal een bezoekje te brengen in combinatie met een shoppingnamiddag of de kubushuisjes want die bevinden zich naast de markthal.

Eén van de populaire winkelstraten (met ook fantastische eet en drinkgelegenheden) is de Witte de Withstraat. Hij is perfect te voet te bezoeken vanuit het centrum. Rond de Fenix Food Factory heb je ook wat leuke shops zoals De Zeeuwse Meisjes, MK Floral Design…

Ons besluit is duidelijk. Rotterdam is de kindvriendelijke hotspot bij uitstek. Wij gaan zeker nog eens terug. Heb jij zin gekregen om ook een keertje te gaan? Via deze link krijg je 15 euro korting bij eender welke boeking via Booking.com en via deze link krijg je korting bij een boeking op Airbnb.

Véél plezier & als je tips hebt voor ons volgende bezoek, deel hem dan zeker in de comments!

Veel liefs,
Melissa

Alle foto’s werd genomen met deze leuke & compacte camera of met mijn Iphone!

SHOP THE POST

terugblik SEM 1 jaar


Terwijl we ons stilletjes voorbereiden op Sem zijn tweede verjaardag… blik ik met veel liefde en nostalgie (eindelijk) terug op zijn eerste verjaardag. Kan niet geloven hoe snel dit tweede jaar voorbij is gevlogen! En wat is hij groot geworden als ik deze foto’s zie!


Best trots op mijn taart van vorig jaar. We trokken het berenthema van zijn geboortekaartje door naar een bos & dieren thema voor zijn feest. Dringend op zoek naar een nieuw thema voor die van dit jaar. Iemand tips? Of toch gewoon verdergaan met dit thema. Ligt me wel, die herfst & organische vormen.

PS. Zo grappig om onze studio zo kaal te zien. Ondertussen is er veel leuks aan de gang sinds dit jaar, Studio Fijn is een groter succes dan we ooit hadden durven dromen!

Liefs,
Melissa

Alle foto’s werd genomen met deze leuke camera!

SHOP THE POST

Workshop Weven met Nuï


Enkele maanden geleden op een winters terras waar de chocomelk en koffie veel te lang op zich liet wachten:

Melissa: “zo workshops hosten, gewoon samen zijn en dingen maken! Dat zou toch echt perfect gaan bij mij in de studio. Ik mis contact met creatievelingen en gewoon samenzijn zonder prestatiedrang. Genieten van leren en creëren…”
schoonzus Katrien: “oh dat zou ik ook graag doen! Studio Fijn, zou dat geen goede naam zijn? Wat denk je?”

In het kort is dat hoe het begon. Twee schoonzussen die nood hadden aan een zijproject. Iets waar ze zich kunnen uitleven, waar ze contacten leggen en waar het gewoon fijn vertoeven is. Geen haast, enkel tijd en ruimte om een ambacht te leren kennen. Of het nu om thee maken, weven of potten bakken gaat. Studio Fijn ontstond daar op die koude plek zonder chocomelk of koffie maar met veel warme ideeën en een overvloed aan goesting.

Het ontwikkelen van een website, een logo en huisstijl, het zoeken naar leuke lesgeefsters. Het was een proces dat we in enkele maanden deden (naast onze jobs) en dat nu eindelijk online is: onze website.

Twee van de fantastische dames die les komen geven bij Studio Fijn met een workshop Tricotin zijn de dames achter Nuï. Om hun manier van lesgeven te ontdekken hebben we al een 2-delige lessenreeks rond weven bij hen gevolgd. Het leuke duo achter Nuï geeft workshops in en rond Antwerpen en binnenkort dus ook bij Studio Fijn! Het was een gezellige middag met een leuke bende en het resultaat hangt nu te blinken in mijn atelier 😉

Een klein foto overzicht van onze twee leuke middagen samen!

Goesting gekregen om ook een workshop te volgen? Volg Nuï of kom eens langs bij Studio Fijn voor hun workshop Tricotin! Voorlopig staat er nog geen workshop weven op de planning maar we horen natuurlijk wel graag of daar interesse in is, wie weet voegen we het binnenkort toe aan onze event-lijst!

Liefs, Melissa

Deze foto’s werd genomen met deze camera & deze lens